Skoči na vsebino
Home » Preiskave pri moških

Preiskave pri moških

Preiskave pri moških

Preiskave pri moških

Spermiogram - prvi pregled moškega pri zdravljenu neplodnosti

Pogovor pred prvim pregledom oz. spermiogramom

Preden začnemo s prvimi preiskavami, to je pregledom semenskega izliva oz. spermiogramom, se z vami pogovorimo, da pridobimo prve osnovne informacije o vašem zdravstvenem stanju.

Vprašali vas bomo, koliko ste stari.
Povprašamo vas o vašem načinu življenja, telesni pripravljenosti, višini in telesni teži ter morebitnih slabih navadah (kajenje ipd.).
Prav tako vas vprašamo o tem, ali ste že kdaj v preteklosti zaplodili otroka (ne glede na uspešnost nosečnosti in partnerko).
Pomembno je, da spoznamo vaše splošno zdravstveno stanje in smo informirani o morebitnih kroničnih boleznih.
Vprašali vas bomo tudi, kakšno obdobje nezaščitenih spolnih odnosih je za vami.

Vse te informacije pridobivamo z namenom izpeljati kar najbolj uspešno zdravljenje.

Spermiogram - osnovni pregled moškega

Osnovni pregled moškega je pregled semenskega izliva (SI) oz. spermiogram. Ugotavljamo, ali proizvede zadostno količino kakovostnih, gibljivih in morfološko pravilnih semenčic.
Pred spermiogramom moškim priporočamo 2 do 7 dni spolne pavze.
Pregled semenske tekočine oz. spermiogram opravimo dvakrat v razmaku 6 do 8 tednov. Če je spermiogram nenormalen, priporočamo klinični pregled spolovila in UZ-pregled mod. Prav tako priporočamo jemanje prehranskih dodatkov, ki lahko vplivajo na razvoj semenčic in posledično boljše rezultate spermiograma.

Spermiogram
Spermiogram

Odvzem semena za pregled

Pregled semena je eden od prvih korakov ugotavljanja težav z neplodnostjo pri paru. Na kvaliteto semena vpliva mnogo dejavnikov. Strokovne smernice priporočajo spolno abstinenco pred pregledom najmanj 2 in največ 7 dni.

Genetsko testiranje pri moških

Genetsko testiranje moškega je indicirano v primerih:

• Če so v spolnem izlivu odsotne semenčice (azoospermija);
• Če je v spolnem izlivu manj kot 1.000.000/ml semenčic;
• pri ponavljajočih se spontanih splavih partnerke;
• pri nevarnosti dednih okvar.

Približno 5-15% moških s hudo okvaro števila ali kakovosti semenčic ima tudi nenormalnosti v svojih kromosomih, kar je mogoče diagnosticirati z analizo krvi – tako imenovano določanje kariotipa.

Mikrodelecija na kromosomu Y

10-20% moških s hudimi motnjami števila semenčic (pod 1.000.000/ml), vendar z normalnim številom kromosomov (kariotipom) je nosilcev motnje kromosomov Y. Ta vrsta motnje se imenuje mikrodelecija, Y kromosom pa ne vsebuje zelo pomembnih genov, ki so odgovorni za  proizvodnjo in razvoj semenske tekočine. Prizadeti moški lahko to motnjo prenesejo tudi na svoje sinove.

Cistična fibroza in prirojena atrezija vas deferensa (CAVD)

Ta motnja se pojavi le pri moških s popolno odsotnostjo semenčic v spolnem izlivu. Moški s CAVD so pogosto tudi nosilci mutacije gena za cistično fibrozo (CF). Zato je genetsko testiranje za cistično fibrozo potrebno pri moških z azoospermijo.

Gensko_testiranje_moski_1

Hormonska analiza moškega

Hormonska analiza moškega se opravi se v primeru zelo nenormalnega izvida spermiograma.  

Preverjajo se vrednosti FSH, LH in testosterona.

Biopsija mod TESE

Biopsija mod se opravlja v lokalni anesteziji. Poseg na modih opravi ginekolog, ki odvzame majhen delček tkiva. Ta majhen delček tkiva pod mikroskopom preišče embriolog in tkivo po potrebi zamrzne. Če so semenčice prisotne v tkivu, se lahko uporabijo za oploditev jajčnih celic v postopku OBMP-ICSI.
Če semenčic v tkivu ni ali je testikularno tkivo zelo slabo, se tkivo pošlje na histopatološko preiskavo (HP). Izvid je pomemben pri odločanju o možnosti darovanega semena za potrebe postopka OBMP.

Naročite se na pregled

Naročite se na pregled v ZCD in pogovorili se bomo o možnostih zdravljenja