Skoči na vsebino

Dodatne preiskave pri neuspešnih OBMP postopkih

Uspešna zanositev

Receptivnost (sprejemljivost) endometrija

Endometrijska receptivnost je kompleksen proces, ki omogoči zarodku vgnezdenje in razvijanje v maternici. T.i. okno implantacije je navadno med 19. in 21. dnevom menstruacijskega ciklusa. Kot posledica nekaterih vnetnih, anatomskih ali hormonskih nepravilnosti je lahko to okno zoženo ali premaknjeno. Posledice so neplodnost ali izguba nosečnosti.

ERA prenos zarodka

ERA: Analiza endometrijske receptivnosti

Sluznica maternice (endometrij) igra ključno vlogo pri vgnezditvi zarodka. Mnogo raziskav je pokazalo, da je receptivnost endometrija časovno omejena in zelo individualna.

V našem centru v sodelovanju s podjetjem Igenomix omogočamo personaliziran prenos zarodka s pomočjo biopsije endometrija in genetske preiskave (ERA: Endometrial Receptivity Analysis), ki določi optimalno časovno okno za prenos zarodka v maternico.

Test EMMA

EMMA: Analiza endometrijskega mikrobioma

Novejše raziskave so pokazale, da sluznica maternica ni sterilna, ampak je naseljena z številnimi nepatogenimi bakterijami, ki ustvarjajo t.i. endometrijski mikrobiom. Gre za populacijo mikrobov, ki ustvarjajo normalno endometrijsko okolje in v normalnem ravnovesju ne povzročajo težav. Porušeno ravnovesje npr. laktobacilov v maternici je dokazano lahko vzrok za težave s plodnostjo.
V našem centru omogočamo pacientkam preiskavo mikroflore maternično sluznice s preprostim postopkom endometrijske biopsije ter napredne metode NGS (Next Generation Sequencing), ki jo izvaja naš pogodbeni partner Igenomix. Na ta način se natančno določi DNA profil in s tem tip bakterij, ki so pristne v sluznici maternice.

Bakterije Staphylococcus Aureus po Gramu

ALICE: Analiza kroničnega endometritisa

Kronični endometritis (vnetje maternične sluznice) je razmeroma pogost, vendar mnogokrat podcenjen vzrok za slabe rezultate vgnezditve ali pogoste spontane splave. Povzročajo ga patogene bakterije, ki normalno niso prisotne v sluznici (Streptococcus sp., Enterococcus sp., Staphylococcus, Mycoplasma in Ureoplasma sp.).
Na popolnoma enak način kot za EMMA ali ERA (lahko tudi samo biopsijo za vse tri teste) se ugotovi prisotnost patogenih bakterij in na osnovi rezultata predpiše antibiotično terapijo ali probiotike (v primeru disbioze, ugotovljene z EMMA).

Naročite se na pregled

Naročite se na pregled v ZCD in pogovorili se bomo o možnostih zdravljenja