Domov
Kdo smo
Kje nas lahko najdete
Kako poteka zdravljenje...
Možni načini zdravljenja
Na splošno o reprodukciji
Pogostost neplodnosti
Vzroki neplodnosti
Kritični faktorji plodnosti
Naši prostori
Ostale zanimive povezave


Prvi koraki


Pogovor


O vseh vaših težavah in dosedanjih zdravljenjih se boste pogovorili z enim od naših ginekologov. Predstavil vam bo zdravljenje neplodnosti, vrste postopkov, ki jih izvajamo ter možnosti za rešitev vaših težav.


Pregled


Rutinski klinični pregled partnerjevih spolnih organov ter ginekološki pregled in pregled rodil boste opravili v naši ambulanti.


Pregled semenskega izliva (spermiogram)


Partnerjevo semensko tekočino bomo pregledali v laboratoriju in ocenili število in gibljivost semenčic ter morebitne druge nepravilnosti, ki lahko vplivajo na moško plodnost. Prvo oceno o kvaliteti semenske tekočine pa vam bo predstavil že ginekolog takoj po odvzemu in vam gibanje vaših semenčic pokazal tudi na ekranu. Za odvzem semena je priporočljva 3-5 dnevna spolna abstinenca.


Odvzem krvi


Analiza krvi nam bo omogočila, da preverimo vaš hormonski status, morebitno prisotnost protiteles proti hepatitisu, HIV ali opravimo druge potrebne preiskave.


Odločitev


Po vseh opravljenih testih in pregledih se boste z ginekologom dogovorili za način zdravljenja. Glede na vaš naravni menstruacijski ciklus se boste dogovorili tudi o datumu začetka zdravljenja ter vse ostale podrobnosti.


Začetek
Hormonsko spodbujanje jajčnikov


Cilj hormonskega spodbujanja jajčnikov je pridobiti večje število jajčnih celic, zato se bo vaše zdravljenje začelo z 12-16 dnevno vsakodnevno aplikacijo hormonskih preparatov. O količini, času aplikacije in načinu dajanja zdravil se boste predhodno dogovorili z ginekologom.
V našem centru največ uporabljamo preparate Diphereline in Decapeptyl iz skupine GnRH agonistov, ki zavrejo naravni ciklus ter rekombinantni FSH (Gonal F, Menogon, Humegon,…).
V tem času boste vsaj trikrat naročeni na ultrazvočni pregled jajčnikov (folikulometrija) in po potrebi še dodaten odvzem krvi za pregled hormonskega statusa. To je potrebno, da lahko med zdravljenjem spreminjamo vsakodnevno količino preparata.
Ko bo zadostno število folklov doseglo primerno velikost je to znak za aplikacijo hCG (humani horionski gonadotropin), ki bo končal zorenje folklov in sprožil ovulacijo približno 36 ur po injekciji hCG.
Ker bo punkcija potekala zjutraj bo potrebno aplicirati hCG pozno zvečer ali ponoči.


Punkcija


Punkcija ovarijev je manjši kirurški poseg s katerim pridobimo jajčne celice za oploditev v laboratoriju. S pomočjo ultrazvoka in dolge igle se prebode steno vagine in tako omogoči dostop do jajčnikov ter posrka folikularno tekočino, ki vsebuje jajčeca.

Pred postopkom vas bomo prosili, da izpolnite obrazec z vašimi podatki. Izpolnite ga lahko že doma: obrazec

 


Pred punkcijo
Ona


Pred punkcijo niso potrebne nobene posebne priprave. Poseg sam traja od 15 do 30 minut in od vašega počutje je odvisno, kdaj boste odšli domov. Večina žensk zapusti center praktično takoj po posegu.
V našem centru izvajamo punkcijo jajčnikov brez anestezije. V primeru vaše želje apliciramo analgetik ali v skrajnih primerih izvedemo poseg v splošni anesteziji.


On


Za uspešen postopke je pomembno, da je vzorec semena svež. V intimnem in mirnem prostoru boste neposredno pred punkcijo z masturbacijo oddali vzorec semenske tekočine. Embriolog bo vaš vzorec takoj pregledal in ocenil kakovost ter vam na ekranu le-tega pokazal.


V operacijski dvorani


Pred punkcijo bo embriolog še zadnjič preveril vašo identiteto in vas povprašal še o uri aplikacije hCG, da bi se prepričali, da so jajčeca zrela in da je pravi čas za punkcijo. Navzočnost partnerja med postopkom ni obvezna je pa zaželjena.
Prvi del posega je enak vašim predhodnim ultrazvočnim pregledom. S pomočjo ultrazvočno vodene sonde ter tanke in dolge iglo bo ginekolog s sunkovitim gibom predrl steno vagine in jajčnik ter posrkal folikularno tekočino, ki vsebuje jajčeca v sterilno epruveto. Embriolog bo vsebino takoj pregledal pod mikroskopom in vas ves čas postopka obveščal o številu jajčnih celic, na ekranu pa boste lahko vi in vaš partner med punkcijo spremljali delo pod mikroskopom.


V laboratoriju


Klasičen "IVF" postopek ali "epruvetka"


Kratek čas po punkciji bomo v laboratoriju ustrezno pripravili partnerjevo seme za to obliko oploditve. Po utekočinjenju bomo semensko tekočino s pomočjo ustreznih medijev prečistili in ločili semenčice dobre kvalitete od slabših. Koncentracijo kakovostnih semenčic bomo s pomočjo centrifuge povečali in tako povečali možnost oploditve. Tako pripravljene semenčice bomo dodali v posodico z ustreznim hranilnim medijem z jajčnimi celicami.


ICSI


To metodo bomo uporabili, če je koncentracija semenčic v partnerjevi semenski tekočini prenizka. Prav tako bomo uporabili ICSI (izg. Iksi), če se v predhodnem klasičnem IVF postopku ni oplodila nobena jajčna celica.
Jajčne celice bomo s postopkom imenovanim denudacija očistili celic, ki so prisotne na ovojnici. Medtem bomo na podoben način kot pri klasičnem IVF postopku pripravili tudi seme.
Postopek opravimo s pomočjo visoko zmogljivega mikroskopa opremljenega s pripomočki za manipulacijo s celicami in pod 200 ali 400 kratno povečavo. S pomočjo izredno tanke steklene pipete izberemo in imobiliziramo najprimernejšo semenčico ter jo posrkamo v pipeto. Z drugo, širšo pipeto stabiliziramo jajčno celico in s tanjšo pipeto, ki vsebuje semenčico predremo jajčno ovojnico in jo vstavimo v citoplazmo.
Vsa jajčeca takoj po oploditvi prestavimo v poseben medij in prenesemo v inkubatorje z nadzorovanimi pogoji. Inkubatorji skušajo posnemati pogoje v maternici z natančnim uravnavanjem temperature in količine ogljikovega dioksida (CO2).
ISCI je zapletena vendar učinkovita metoda. V povprečju je 80% jajčnih celic zrelih za oploditev, približno 10% jih propade med samim postopkom, od preostalih preživelih pa se jih uspešno oplodi okrog 70%. V grobem lahko od ICSI -ja torej pričakujemo, da se bo 50% od vseh, s punkcijo pridobljenih, jajčnih celic razvilo v zarodke.


Prvi dnevi


Naslednje jutro bomo z mikroskopom preverili ali je bila oploditev uspešna ter oplojene jajčne celice prenesli v svež medij. Prav tako bomo na osnovi nekaterih lastnosti zarodke ločili in tako omogočili natančno spremljanje in razvoj vsakega zarodka.
Ker se metabolizem zarodkov zelo spreminja že v prvih dneh življenja uporabljamo v našem laboratoriju t.i. sekvenčne medije, ki so glede na svojo sestavo najbolj primerni za posamezni dan gojenja v inkubatorju. Zarodke vsak dan prestavimo v sveže medije, jih fotografiramo ter zabeležimo celo vrsto pomembnih parametrov, ki so pomembni za oceno kakovosti zarodka na dan vnosa v maternico.


Prenos zarodkov v maternico


V skladu s predhodnim dogovoru boste naročeni na prenos zarodkov v maternico (Embryo Transfer - ET) 3. ali 5. dan po punkciji.
Embriolog vas po neposredno pred prenosom zarodkov povprašal po imenu in priimku ter vam na kratko povzel potek oploditve in število zarodkov, ki so na voljo ter vam zarodke tudi pokazal na ekranu. ET je izredno kratek in povsem neboleč poseg podoben običajnemu vaginalnemu pregledu. Ginekolog olajša prehod v maternico s spekulom in nato s tankim prožnim katetrom vstavi določeno število zarodkov v maternico. Pomembno je, da ste med posegom čimbolj sproščeni, saj vsakršna napetost v spodnjem delu trebuha otežuje vstavljanje katetra.
Koliko zarodkov?
Zakon o OBMP v 32. členu določa, da se smejo v enem postopku vnesti v maternico največ trije zarodki. V našem centru vnašamo najpogosteje dva najkvalitetnejša zarodka. V primeru izredno slabe prognoze, visoke starosti in po večkratnih neuspešnih postopkih in ob slabši kvaliteti zarodkov se včasih odločimo za vnos 3 zarodkov v maternico. Zaradi velikega odstotka večplodnih nosečnosti po OBMP se v zadnjem času priporoča vnos enega kvalitetnega zarodka.


Zamrzovanje zarodkov


Zarodke primerne kvalitete bomo na vašo zahtevo in ob vaši pisni privolitvi zamrznili s tekočim dušikom in jih shranili v primeru, da sedanji postopek ne bo uspešen.

Odmrznjene zarodke lahko v naslednji ciklusih uporabite brez hormonskega spodbujanja. Rezultati po vnosu odmrznjenih zarodkov v maternico so na žalost še vedno slabi, saj postopek zamrzovanja in odmrzovanja preživi le približno 50% zarodkov.


Nosečnost


Obdobje po ET bo verjetno najtežji in najbolj negotov del vašega postopka. čakati boste namreč morali 14 dni preden boste zvedeli za rezultate. Tudi v tem obdobju pa je potrebna hormonalna podpora vašemu zarodku. Z vsakodnevno aplikacijo preparatov progesterona (Prometrium), ki pospešuje odebelitev sluznice maternice ter olajša vgnezditev zarodka. Natančne napotke o uporabi preparata vam bo dal ginekolog že na dan punkcije.
če bo vaš postopek uspešen, in vsi upamo, da bo, vas prosimo, da nam to sporočite.